Ce trebuie sa stii despre vasele din fonta

Ce trebuie sa stii despre vasele din fonta

Vasele din fonta (si emailate) puteti sa folositi pe foc deschis, in cuptor (electric si pe lemn) si pe fiecare plita: inductie, aragaz, vitroceramic, halogen, electric. Folosirea in microunde este interzis!
Daca alegeti sa spalati cu apa vasul din fonta, atunci dupa spalare stergeti vasul imediat cu un prosop/carpa uscata si tratati imediat vasul (toata suprafata) cu un strat subtire de ulei.
Dupa ce a fost curatat / spalat produsul, nu se recomanda folosirea in sine a produsului din fonta, la fierberea sau incalzirea apei pentru evitarea ruginirii! Pentru un ”scurt” timp, de exemplu ca sa faceti o mamaliga, da puteti sa fierbeti apa in vasul din fonta (daca se poate, puneti putin ulei in apa) dar numai dupa o asezonare (ardere) corecta, ca sa nu apara rugina pe suprafata de gatire.
Daca doriti sa preparati o supa in el, atunci va rugam sa evitati supe care sunt foarte acide (supa de rosii de exemplu). Gulas, ciorba este ok, dar vasul sa fie asezonata corecta inainte de folosire! Nu uitati ca fierul si otelul nu sunt prieteni cu apa!
Nu recomandam folosirea vaselor din fonta natur (ne-emailata) pentru urmatoarele preparate: magiun, gem, pentru ca aceste alimente sunt acide. Pentru aceste preparate va recomandam sa folositi vase din fonta emailate sau vase din inox!
Nu puneti apa rece in vas cand vasul inca este fierbint (in special cand este gol)! Exista posibilitatea de a se sparge sau crapa!

Comentarii