Ferestre suplimentare de ventilare

Ferestre suplimentare de ventilare

Serele fabricantilor, de obicei sunt echipate cu doua ferestre de ventilare (aerisire), situate in usile de acces. In cazuri particulare de vreme calda, doua ferestre de ventilare pot fi insuficiente pentru a asigura o aerisire adecvata serei. De asemenea, lipsa de ventilație în interiorul serelor poate fi cauzată chiar de dimensiunea lor. Gradinarii experimentati stiu ca plantele au nevoie de caldura, dar daca temperatura este prea ridicata, plantele mor.

Primul lucru la care ne gandim este sa deschidem usile, dar, acest lucru este gresit pentru ca se produce curent! In cazul in care sera Dvs este de sase metrii sau mai mult, chiar daca deschideti cele doua usi ale serei, temperature din interior va ramane ridicata.

Fereastra suplimentara de ventilare asigura controlul temperaturii si a umiditatii in sera. Pentru o utilizare eficienta a ferestrelor de ventilare, este necesara determinarea corecta a numarului acestora precum si locul de amplasare al lor.

Sfaturi pentru alegerea ferestrelor suplimentare serei Dvs.

Daca sera Dvs. este inconjurata de alte cladiri, care o feresc de vant, veti avea nevoie de mai multe ferestre suplimentare de ventilare.

Daca sera Dvs. se afla intr-un loc deschis, cu vant, recomandam utilizarea unui numar minimal de ferestre de ventilare.

Serele in care sunt parti separate pentru culturi diferite, se vor echipa cu ferestre de ventilare cat se poate de multe.

In cazul serelor orientate est – vest se vor folosi mai putine ferestre de ventilare. Trebuie sa cresteti numarul ferestrelor de ventilare in cazul serelor orientate catre nord – sud.

Calculul numarului de ferestre de ventilare, in functie de lungimea serelor, este urmatorul: 1 – 2 ferestre de ventilare la o sera de 4 m lungime; 2 -4 ferestre de ventilare la sere de 6 m; 3 – 6 ferestre la sere de 8 m; 4 – 8 ferestre la sere de 10 m.

Alegerea zonelor de amplasare a ferestrelor suplimentare de ventilatie.

Recomandam amplasarea ferestrelor de ventilare pe partea care este spre sud, pentru ca aceasta parte se va incalzi cel mai rapid. Instalarea ferestrelor de ventilare pe latura nordica a serelor este recomandata doar in cazul in care sera este inconjurata de copaci si cladiri fiind protejata de rafalele de vant reci dinspre nord.

Este recomandabila amplasarea ferestrelor de ventilare, cat mai sus, aproape de coama serei. Aceasta este zona cea mai calda a serelor.

In primul si in primul rand, montati prima fereastra de ventilare la mijlocul serei. Dupa asta se pot monta si restul, in functie de nevoi.

Evaluati spatiile ramase libere. Luati in calcul faptul ca bara longitudinala de rigidizare al arcadelor poate inpiedica instalarea unui maner sau al unui echipament de ventilare.

Nu instalatii ferestre de ventilare suplimentara in apropierea usilor.

Comentarii