Rosii, legume de la supermarket? Cine are posibilitatea de a avea propria recolta de rosii sau de zarzavaturi, va spune un categoric NU. In ultima vreme tot mai multi locuitori de la orase (si sate) incep sa desluseasca tainele agriculturii in regim hobby. Un teren mai mic, unul putin mai mare si imediat se gaseste in curte locul unei sere aferente. Nici-o rosie nu e mai gustoasa decat cea cultivata si culeasa de tine insuti. In acest capitol incercam sa va prezentam cateva elemente esentiale pentru alegerea si exploatarea unei sere.
De ce sa achizitionati toamna?
Multi cred ca o investitie intr-o sera nu este rentabila sa se faca toamna. Va dam patru argumente de ce sa se faca toamna:
-
beneficii – toamna serele sunt mai ieftine. Primavara interesul pentru sere creste ceea ce duce automat si la cresterea preturilor.
-
toamna instalarea este mult mai usoara. Primavara trebuie sa asteptati topirea zapezii, desghetarea si incalzirea solului.
-
daca va instalati sera toamna, primavara devreme, cand altii abia se gandesc sa achizitioneze o sera, puteti deja pune primele seminte sau planta primele rasaduri.
-
de ce sa amani pana la primavara ceea ce poti face si toamna?
Policarbonat celular
Cu zece ani in urma era practic imposibil sa-ti imaginezi o sera fara sticla sau folie. Azi aceste materiale au fost inlocuite de policarbonatul celular care prezinta nenumarate avantaje fata de sticla si folie.
Policarbonatul are transmisie luminoasa ridicata totodata protejeaza plantele de nocivele raze UV. Policarbonatul este foarte usor, greutatea fiind chiar de 12 ori mai mica fata de sticla utilizata la serele traditionale.
Contrar greutatii scazute policarbonatul este de 50 de ori mai durabil decat sticla.
Calitati policarbonat:
-
protectie UV- impotriva imbatranirii produsa de actiunea razelor solare.
-
produs prin tehnologia coextrudarii cu absorbanti stratificati de UV. Aceasta tehnica permite placilor mentinerea in timp a caracteristicilor de transparenta si de o buna rezistenta la impact.
-
transmisia luminoasa 83% (76% la sticla).
-
transfer termic 2,8 W/m² K⁰ (sticla 5,4 W/m² K⁰).
Exista o mare varietate de panouri din policarbonat care se pot folosi in constructia serelor, in functie de aspectul dorit sau de tipul specific de aplicatie: ca aspect, placile pot fi transparente, translucide sau opace, acestea din urma nu sunt opace din punct de vedere al transmisiei luminii, ci sunt create pentru a nu se vedea prin ele.
Deci policarbonatul este materialul ideal pentru suprafete vitrate. Ofera o constructie usoara dar totodata foarte solida si durabila. Pentru ca policarbonatul este permeabil prin celulele sale necesita o atentie sporita trecarea condensului prin celule. Asta poate afecta transparenta si capacitatea de izolare termica. Placa de policarbonat poate deveni cu timpul verde si suprainfundat. Pentru rezolvarea acestor probleme a fost dezvoltata, asanumita banda anti praf pentru placile de policarbonat. Asta va oferi protectie impotriva prafului, muschiului, insectelor si a algelor. Prin asta puteti sa va tineti placa de policarbonat curat si transparent.
Sistem constructiv complet, pentru sere la cheie
Structura metalica de rezistenta este executata din teava galvanizata cu sectiunea de 40 x 20 x 1mm. Asta permite ca sera sa reziste la o sarcina de pana la 100 kg/m², reprezentata de un strat substantial de zapada.
Distanta dintre arcade este de 1m. Acoperirea se face cu policarbonat cellular transparent de 4mm sau 6mm.
Setul de sere ENERGON 3X contine, usa simpla cu geam de aerisire pe ambele capete. Setul de sere ENERGON 4X contine usa dubla, pe o parte cu geam de aerisire fiind si acestea pe ambele capete ale serei.
Inaltimea serelor ENERGON 3X este de 2m, iar serele ENERGON 4X au inaltimea de 2,30m.
In cazul serelor mai lungi de 4m, pentru o aerisire adecvata, se recomanda instalarea unor geamuri suplimentare de aerisire. Acestea pot fi cu sau fara automatizare.
Deci ENERGON 3X are latime de 3m si inaltime de 2m iar ENERGON 4X are latime de 4m si inaltime de 2,3m.
Instalarea puteti sa o faceti personal foarte usor urmand pas cu pas instructiunile de montaj, fara sa fie nevoie de scule speciale.
Spalarea peretilor serelor
Spalarea serelor din interior nu se face doar cu apa curata. Cel mai des se foloseste o solutie de bicarbonat de sodiu, in proportie de 30 g bicarbonat de sodiu la 10 l apa. Se poate utiliza solutii de otet, sapun sau alt dezinfectant. In timpul spalarii sa fiti atenti la panze de paianjeni sau eventuale cuiburi de viespe. Dupa aplicarea solutiei de dezinfectare se clateste cu apa curata.
In timpul spalarii se spala si structura metalica, tevile, chiar si suruburile, reteaua electrica si de incalzire.