Una dintre cele mai discutate probleme in asteptarea recoltarii tomatelor este udarea. Parerile difera in aceasta chestiune – unii insista pe idea ca apa calduta, (statuta) trebuie folosita la udare pentru ca apa rece socheaza plantele, in timp ce altii afirma ca apa rece, in special in zilele toride, este de preferat pentru ca raceste solul.
Este recomandabila utilizarea apei de ploaie la stropirea in sera
Apa de ploaie poate fi adunata plasand vase pentru colectarea de apa de ploaie sub jgheaburile de ploaie de pe acoperisuri. In timpul trasnetelor este inbogatita cu o forma de nitrogen care se absoarbe foarte usor de plante. In afara de asta, colectata in recipiente de colectarea apei de ploaie se incalzeste la temperatura de afara, fata de apa de la reteaua de alimentare cu apa care vine de pe conductele de apa rece. Cand stropim cu apa de ploaie, plantele nu sufera in urma socului de temperatura.
Apa dintr-o planta indeplineste trei functii:
-
transporta minerale de la radacini la frunze si fructi;
-
asigura fotosinteza (produce zahar din apa si dioxid de carbon datorita expunerii la lumina);
-
cand se evapora, ajuta la racorirea plantelor (cand e vreme calduroasa planta consuma foarte multa apa pentru a se racorii);
Tineti recipientul cu apa pentru stropit in interiorul serei
Asta va crea o atmosfera placuta, un climat umed si temperatura apei va fi ideala pentru plante.
Parerile sunt impartite si in privinta perioadei cand sa stropim plantele – unii sustin ca udatul plantelor trebuie sa se faca dimineata, altii din contra, cred ca asta trebuie sa se intample seara. Daca stropiti in sera dupa-masa cand temperatura aerului este suficient de calda, plantele se pot usca pana seara, iar apa se va evapora din sol mai putin.
Daca plantele se vor stropii dimineata, si nu seara, plantele nu vor folosi umiditatea peste noapte, apa se va evapora din straturile superioare ale solului si va umezi aerul din sera, contribuind la raspindirea bolilor. Plantele udate dimineața intampina cel mai cald moment al zilei cu o anumita rezerva de apa si astfel le indura mai bine. Reanimarea plantelor ofilite seara, este de obicei mai putin eficienta.
Frunzele
Frunzele de castraveti se pot stropii cu apa, dar rosiile se vor uda doar la radacina.
Cand trebuie stropit in sera?
Cand sapam in sol cu degetele, si constatam ca stratul superior este uscat la adancime mai mare decat jumatate din deget, solul trebuie udat abundant, astfel incat plantele sa nu formeze un sistem de radacina superficiala.
Sistemul de udare capilar sau prin picurare pentru sere previne stropirea apei pe frunze. Astfel, numai radacinile plantei vor fi udate, asa se poate reduce posibilitatea formarii putregaiului pe frunze si fructe.
Combinand opiniile prezentate mai sus, fiecare poate adapta la programul sau personal orarul pentru stropitul in sera. Principala regula este moderatia pentru ca rosiilor nu le place solul uscat dar nici umezeala excesiva. Rosiile udate excesiv vor deveni apoase, iar umezeala va crea mediul favorabil formarii bolilor fungice. In timp ce o udare deficitara va cauza craparea, uscarea si caderea frunzelor.